maanantai 28. syyskuuta 2015

Exel ja suunnitelmia

Viikko polkaistiin käyntiin harjoittelemalla Exelin käyttöä. Olen käyttänyt Exeliä ennenkin mutta silti taas tuli opittua uusia, hienoja niksejä, jotka helpottavat ohjelman käyttöä. Olihan jälleen kerran antoisa päivä. Jatkossa tehdään testi.
Luovuutta päästiin harjoittelemaan sisustussuunnitelmaharjoituksen merkeissä. Opettaja arpoi jokaiselle huoneen, johon tuli tehdä sisustussuunnitelma kukin tavallaan. Minun tehtäväksi tuli suunnitella olohuone. Jokainen sai itse määritellä kohderyhmän mutta ohjeena oli pysytellä oman mukavuusalueen ja mieltymysten ulkopuolella. Tehtävän sai tehdä liimaa-leikkaa menetelmällä, poverpointilla, wordilla tai jollain muulla hyväksi katsomallaan tavalla. Suunnitelman tulee olla valmis ensi viikolla maanantaina, jolloin se esitellään muille.
Perehdyimme myös messujen saloihin, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ja hoitaa messuja järjestettäessä, messujen aikana ja niiden jälkeen. Pitkä on lista asioista, joita tulee huomioida prosessin kaikissa vaiheissa. Messutavoitteita voidaan listata 100 erilaista. Jokaisen yrityksen tulee itse selvittää, mitkä tavoitteet ovat hyödyllisimpiä kussakin tapauksessa. Messuista pitää ottaa kaikki hyöty irti, sillä messuille osallistuminen ei ole halpaa lystiä. Tästäkin kurssista tuli myös tehtävä. Opettaja arpoi jokaiselle oppilaalle yrityksen, jolle suunnitella messut. Ensi kerraksi jokainen ottaa selvää yrityksestä ja sen tuotteista, tutustuu Forman kevätmessuihin ja alustavasti suunnittelee messuosastoa yritykselle. Arvonnassa minulle tuli suunnitella Globe Hope Oy messuosasto.




maanantai 21. syyskuuta 2015

Työturvaa

Aurinkoiset ja mukavan lämpimät ilmat jatkuvat. Tuleepahan hieman hyvitystä kehnosta kesästä vaikka sisällä opiskelemassa ollaankin.
Maanantaina tutustuttiin verkkosivujen ihmeelliseen maailmaan. Asiakkaan näkökulmasta verkkosivut pitäisi olla mahdollisimman helppokäyttöiset ja selkeät ja etsittyjen asioiden tulee löytyä suhteellisen helposti.
Opiskelimme myös turvallisuusasioita tasan kahdeksan tuntia. Opintojen lopuksi teimme testin ja kaikki sen myös läpäisivät, joten taskussa on viideksi seuraavaksi vuodeksi työturvallisuuskortti. Ihan yksiselitteisiä eivät testin monivalintatehtävät olleet ja muutamista vastauksista käytiin testi jälkeen keskustelua kouluttajan kanssa.

 
 
Perspektiivipiirtämisellä jatkettiin ja tällä kertaa emme käyttäneet mallina mielikuvitusmaisemaa vaan mallina oli todellinen koulun käytävä. Emme piirtäneet mittakaavaan. Minun mielestä voisi olla kuitenkin helpompaa piirtää mittakaavaan kuin luottaa silmämääräiseen arvioon kuvan mittasuhteista. Alku oli hakalaa mutta kun oven sai paikalleen loput yksityiskohdat "solahtivat" sujuvasti piirokseen.


Perspektiiviharjoitus 2


keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Some ja markkinointi

SOME:n ihmeelliseen maailmaan kurkattiin maanantaina. On Facebook, Twitter, Instagram ja  Linkedin.  
Facebook on Suomessa eniten käytetty sosiaalisen median palvelu, jossa suomalaisia on jo yli kaksi miljoonaa. Facebook toimii erityisesti kuluttajille markkinoitavien tuotteiden ja palveluiden esittelyssä ja kiinnostuksen herättämisessä.
Twitter on 140 merkin mikroblogi. Siellä käyttäjät julkaisevat lyhyitä kommentteja ja toteamuksia. Se on tehokas kanava asiantuntijaviestintään.
Instagramia suosivat erityisesti nuoret, koska verkostot rakentuvat kuvalliseen kerrontaan.  Instragramin soveltuukin erityisesti sellaisten tuotteiden ja palveluiden esille nostamiseen, jotka hyötyvät kuvista.
LinkedIn on erityisesti ammattilaisille suunnattu verkostoitumis- ja tiedonvaihtopalvelu. LinkedIn etu on asiantuntijuuden ja osaamisen esille nostaminen. LinkedIn profiili onkin eräänlainen CV, jossa jokainen voi jakaa oman työ- ja opiskeluhistoriansa, sekä suositella ystäviään ja tuttavia erilaisiin tehtäviin.
Ja onhan näitä muistakin. On  Blogger, Google+, You Tube, Foursquare, IRC-Galleria, Tumblr, eBay, Flikker, Messenger, WhatsApp, Pinterest ym.
Johan on markkinat, eihän näitä kaikkia voi millään hallita saati käyttää ja pitää ajan tasalla. 
 

Ja niin päästiinkin taas markkinointiin. Tällä kertaa markkinoinnissa perehdyttiin segmentointiin ja mainontaan. On olemassa erilaisia segmentointitapoja ja -vaatimuksia. Segmentoinnissa voidaan käyttää kovia ja pehmeitä lohkomisperusteita. Asian selventämiseksi, segmentointia harjoiteltiin ryhmissä muutamilla tuotteilla.


maanantai 7. syyskuuta 2015

Syyslukukausi alkoi

Kesä meni odotellessa helteitä, joita oli tänä kesänä kohtuuttoman vähän. Ensimmäinen opiskeluviikko on takana. Olemme ehtineet perehtyä markkinointiin, kestävään kehitykseen ja perspektiivissä piirtämiseen.

Aidot "joutsenmerkit" syysmaisemassa luonnollisessa perspektiivissä

Myyntiä ja markkinointia ollaan opiskeltu jo kevätlukukaudella, mutta aiheesta riittää opiskeltavaa myös syksyllä. Parin kanssa mietittiin Mitä on markkinointi? Markkinointiin liittyvät mm. mainonta, yrityksen tunnetuksi tekeminen, asiakaspalvelu/myynti - nettimyynti, tuotteet, palvelut, some, messut ja muut asiakastapahtumat, käyntikortit ym. materiaalit, henkilöstöasiat ja viihtyminen, perehdyttäminen, kanta-asiakastoiminta, puskaradio, laatu ym. Nämä kaikki asiat vaikuttavat brändiin, joka on oleellinen osa markkinointia. Tutustuttiin myös markkinointiviestintään ja markkinoinnin 4P ja 7P malleihin: Product, Place, Price, Promotion, People, Physical, Process.

Kestävään kehitykseen pureuduttiin parityöskentelyn menetelmin. Minun, Kirsin ja Helenin aiheena oli Ekologinen kehitys. Ryhmätyömme tuotos löytyy linkistä:
kestävä kehitys
Kestävän kehityksen haaste on sovittaa ympäristöasiat ja talouskasvu keskenään. Kestävään kehitykseen liittyvät mm. ihmisten ja eläinten, luonnon ja ympäristön hyvinvointi, jätteet ja niiden vähentäminen, vesi ja ravinto, liikkuminen, energia, luonnonvarat ja niiden käyttö, palvelut ja hyödykkeet, pakkausket ja kierrätys, ja jälleen kerran markkinointi / ympäristömarkkinointi. Tutustuttiin myös termeihin ja ympäristömerkkeihin.

 
Ekotehokkuus = vähemmällä enemmän
Ekologinen jalanjälki = kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan väestön kuluttaman ravinnon, materiaalin ja energian tuottamiseen ja syntyvän jätteen käsittelyyn.
Ekologinen selkäreppu = kertoo kiloina sen luonnonvarojen määrän, jonka tuotteen valmistukseen, käyttöön ja hävittämiseen tarvitaan.
Elinkaari = tuotteen koko elinkaaren aikana syntyvät ympäristövaikutukset; r-a hankinta, valmistus, käyttö ja jätehuolto.
Ajattelemisen aiheita:
  • Vuoteen 2050 mennessä maapallolla on 9 miljardia ihmistä.
  • Tarvitaan 1,5 vuotta tuottamaan se määrä uusiutuvia luonnonvaroja mitä tuhlataan yhdessä vuodessa.
  • Maapallolla on yli miljardi ihmistä ilman puhdasta vettä.
VÄHENNÄ - KIERRÄTÄ - KÄYTÄ UUDELLEEN

Keskiviikkona suuntana oli Eura ja vanha paloasema, jossa pääsimme opiskelemaan piirtämistä perspektiivissä. Teimme muutamia harjoitteita etsimällä valmiista kuvista pakopisteitä. Tämän jälkeen päästiin piirtämään ja värittämään maisemakuvaa perspektiivissä. Piirtäminen ja värittäminen on kivaa, kun vain osaisi lopettaa yksityiskohtien kanssa hifistelyn.

Perspektiiviharjoitus