torstai 30. huhtikuuta 2015

Turvallisuutta ja tekstausta

Asiakaspalvelun tunnilla päästiin purkamaan ryhmätyöt. Irenen ja minun aiheena oli Brändit. Ennen esittämistä tsekkasimme vielä läpi "viilatun" esityksen.
Lisäksi opiskeltiin turvallisuutta. Turvallisuusluennolla päästiin myös tositoimiin. Harjoittelimme muutamia itsepuolustusliikkeitä ryhmässä kaverin kanssa. Olipa mielenkiintoista perehtyä asiakaspalvelun turvallisuuteen.
Mielenkiintoista, näin voisi sanoa myös mainostekstaamisesta. Olipa vaikeaa! Miten ihmeessä tekstaaminen voi olla niin vaikeaa vai ollaanko liian kriittisiä oman käsialan suhteen? Tussin asento kädessä tuntuu hassulle, sitä pidetään ikäänkuin "kourassa". Tussin terän asennon pitää olla oikea, muuten jälki on huonoa. Kirjaimia ei millään saa tarpeeksi vinoon, kun taas lauseet menevät vinoon ilman apuviivoja. Kirjaimia ja numeroita ei saa myöskään tasanäköiseksi eikä -kokoiseksi ja käsiala näyttää vapisevalta, miten kirjoittaminen voi olla niin vaikeaa? Saimme kokeilla myös mustetussilla kalligrafiatekstaamista. Tässäkin lajissa välineillä on merkitystä. Tavallisen tussin jälki on liian tasapaksua, kun taas oikealla musteella täytetyllä mustekynällä tai musteeseen kastettavalla mustekynällä saa leveydeltään vaihtelevaa tekstiä, joka on paljon kauniinpaa kuin tasapaksu jälki. Tämä tekstaaminen on mainostekstaamista helpompaa ja sujuu paremmin.
Mainostekstausmallit


Mainostekstausharjoitus

Kalligrafiatekstimallit

Kalligrafiaharjoitus

torstai 23. huhtikuuta 2015

Näyteikkunoita

Viikon päätteeksi päästiin viimein Euraan toteuttamaan viime viikolla suunniteltu näyteikkunaesillepano. Kaikilla oli mukana kotoa tuotuja tai kaupasta ostettuja tavaroita, joilla kukin pari somistaisi oman kopin. Vaikka näyteikkuna oli valmiiksi suunniteltu ja piirretty sekä kaikki tavarat paikalla, silti hommassa meni koko päivä. Luovuutta tarvittiin, minun ja Kirsin piti ratkaista mm. miten ja millä tavalla tavarat saadaan ripustettua, miten pienennetään riippumattoa, millä toteutuksessa korvataan suunnitelmaan piirretty keväänvihreä kangas, millä täytetään liian iso ruukku, miten saadaan levitettyä kopin pohjan kokoa ja johdot piiloon sekä mitä kangasta/pahvia/paperia/muovia käytetään kopin lattialla. Kokeiltuamme lattialle eri vaihtoehtoja, totesimme vihreän värillisen paperin antavan mukavaa kontrastia ja syvyyttä. Tosin tässä kohtaa minua alkoi harmittaa, etten ollut ottanut valkoista virkattua mattoa mukaan, se olisi ollut harmaata parempi vaihtoehto vihreällä pohjalla, oikeastaan myös kupin väri oli valju, valoja ei ollut tarpeeksi ... minun sisällä asuva "pilkunviilaaja" kiusaa minua!
Tämän jälkeen harjoiteltiin arviointia arvioimalla toistemme näyteikkunat. Meidän ikkunasta sanottiin sen olevan parvekkeen tai terassin ja suunnattu keski-ikäisille eli taisipa olla tekijöittensä näköinen. 
Joka tapauksessa oli hieno päivä ja tehtävä. Kaikkien näyteikkunasomistukset olivat todella hienoja ja nämä olivat vasta ensimmäiset! Hyvä me!

Näyteikkuna: Äitienpäivä on äidin vapaapäivä

Värikynät suihkien jatkettiin myös piirtämistä. Tällä kertaa teimme itse parin kanssa esillepanot pulpetille. Kirsin kanssa sommittelimme pöydälle/seinälle risupalloa, sydämiä, kippoja ja huopakangasta. Meillä täytyy olla "kevättä rinnassa", kun molemmat tykkäämme laittaa kevään vihreää vähän joka piirrokseen ja asetelmaan. Tästä esillepanosta piirrettiin ja väritettiin pohjapiirrosluonnos ja julkisivuluonnos. Kun nämä vaiheet olivat valmiina, piti selvittää esillepanon "kriittiset" mitat. Näiden mittojen perusteella piirsimme niin pohjakuvan kuin julkisivukuvan vielä mittakaavassa. 
 
Julkisivupiirros ja pohjapiirros

Pohjapiirros mittakaavassa 1:3

Julkisivu mittakaavassa 1:3


Asiakaspalvelun tunneilla  tehtiin ryhmätöitä. Minä ja Irene valittiin aiheeksi Brändit. Haimme ja keräsimme tietoa netistä. Sen jälkeen karsittiin ja muokattiin tekstiä ja väännettiin Powerpoint esitykseen logoja järjestykseen. Puurtamisen jälkeen luovutettiin esitys opettajalle ladattavaksi Moodleen. Kotona "pilkunviilaaja" pääsi irti...

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Valoa ja elvytystä

Viikko aloitettiin valon voimin. Valon historian, spektien ja värin allonpituuksien kautta etenimme aiheessa eri tilojen kuten myymälän ja näyteikkunoiden valasituksiin ja siihen mikä merkitys valaistuksella on ostokäyttäytymiseen. Luennoitsija Jani-Matti Salo oli jaksanut raahata mukanaan näyttämövaloja, joiden avulla saatiin käytännössä havaita mitä tapahtuu kun valon spektristä suodatetaan osa pois.

Valoaaltoja
Tällä viikolla osallistuimme myös ensiapukurssille. Pääsimme opettelemaan tajuttoman ihmisen (toistemme) kääntämistä kylkiasentoon, haavojen sitomista ja elvytystä. Hengetön potilas oli Anne nukke, jota yritimme elvyttää henkiin laihoin tuloksin. Kohtalaisen raskasta puuhaa painella yhteen menoon 30 kertaa, puhaltaa 2 kertaa ja taas painella toinen mokoma ja kolmaskin. Kyllä elvyttämien ja toistemme kääntely ihan treenistä kävi. Hien puskiessa pintaan piti vaatteita harjoitusten edetessä vähentää, mutta nyt on lompakossa voimassa oleva ensiapukortti seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Anne nukke
Viikko huipentui aiheeseen näyteikkunasomistus. Vielä emme päässeet tositoimiin mutta parin kanssa tuli suunnitella näyteikkunaesillepano ensi viikolla Eurassa suoritettavaa käytännön tehtävää varten.  Kirsi ja minä otimme teemaksi Äitienpäivän, jolloin äidin pitäsi saada rentoutua ja viettää vapaapäivää toisten perheenjäsenten passatessa. Väreinä käytämme kevään heleitä värejä ja ikkunaan tulee ripaus romatiikkaa pitsin muodossa. Teimme listan tavaroista, joita tarvitsemme. Osa löytyy koululta Eurasta, osa kotoa ja osa ostetaan kaupasta. Jokainen piirsi luonnoksen esillepanosta. Mielenkiintoista nähdä, miten hyvin luonnos ja oikeasti somistettu ikkuna vastaavat toisiaan.

Näyteikkunaluonnos


torstai 9. huhtikuuta 2015

Piirtämistä

Päästiin tutustumaan piirtämisen saloihin, siihen miten piirtämällä voidaan havainnollistaa ideoita ja asioita. Pääsimme myös itse asiaan eli piirtämiseen. Opettaja teki pöydälle kaksi eri asetelmaa, joista molemmista teimme pohja- ja julkisivupiirrokset. Täytyy sanoa, että pehmeät ja kiemuraiset materiaalit ovat vaikeita ppiirrettäviä. Tällä kertaa emme käyttäneet luonnoksissa mittakaavaa vaan piirsimme silmämääräisesti. Asetelmat olivat kohtalaisen värikkäitä, mutta kivaahan se oli värittää kuiva räikeillä väreillä kuten lapsena värityskirjaa konsanaan. Aiheen tiimoilta oli Moodleen tullut suhteellisen vaativa etätehtävä. Todennäköisesti sitä pakerretaan useampana päivänä/iltana/yönä.





Asiakaspalvelun tunneilla käsiteltiin myyntitekniikoita ja ostokäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Etätehtävänä oli asiakaspalautelomakkeen laatiminen. Onnistuin palauttamaan tehtävän määräaikaan mennessä, vaikka tämän etätehtävän parissa vierähti myös muutama ilta/yöaika.