tiistai 22. joulukuuta 2015

Hyvää Joulua!



 Hyvää Joulua!



 No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?
Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä näin ehkä valaistaan.
Ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään,
ja koukkuselkä suortuu niin kaikk´ on mielissään.
Ja hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen,
oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen!

Säveltäjä: suomalainen kansansävelmä
Sanat: J.H. Erkkoisellä 


Viimeinen viikko

Markkinointia, kuvankäsittelyä ja paketointia, niistä oli viimeinen kouluviikko ennen Joululomaa tehty. Kuvankäsittelyssä kerrattiin jo aikaisemmin opittua, tehtiin harjoituksia ja lopuksi tehtiin testi. Aluksi hirvitti, miten siitä selvitään, mutta se olikin yllättävän helppo. Testin viimeisessä tehtävässä oli joko kompa tai testattiin hoksottimia, mutta vaikka siinä olisi tullut kömmähdys, toivottavasti testi meni kuitenkin läpi.
Vihoviimeisenä päivänä päästiin paketoimaan. Taidot tulevat tarpeeseen näin ennen Joulua. Muutama uusi niksi tuli opittua ja opimme tekemään hienoja pusseja omin kätösin. Tässäkin lajissa vain mielikuvitus on rajana.




perjantai 11. joulukuuta 2015

Ennen Joululomaa

Niin on tämäkin syksy vyörynyt vaudilla siihen pisteeseen, että Joululomaan on enää kolme koulupäivän matka. Vimeiset kaksi viikkoa ollaan opiskeltu markkinointia ja valokuvausta.

Markkinoinnissa ollaan käsitelty ryhmätyö- ja parityöskentelymenetelmin markkinoinnin hyviä ja huonoja saurauksia sekä tuotepolitiikkaa. Teimme myös yritysvierailun Raumalla Kodinonneen ja kävimme museossa, Marelassa, joka on ollut laivanvarustajan koti 1700 luvun jälkipuoliskolla. Reissulta jäi käteen mutama joululahja ja tuliaisia Thaimaahan Joonaksen mukaan.
Ennen reissua saatiin etätehtäväksi kartoittaa ja analysoida Rauman vanhan kaupungin näyteikkunoita. Muutama kuva tuli otettua.

Katukuva: Vanha Rauma
 
Vanha Rauma ja näyteikkunoiden antia
 
Marela

Valokuvauksen kurssi oli todella antoisa. Opiskeltiin valokuvauksen teoriaa että valokuvausta kameralla. Opettaja osasi kertoa mm. syväterävyydestä, suljinajasta ja valaistuksesta niin maanläheisesti, että asiat tulivat ymmärretyksi. Päästiin myös kameran taakse. Opettajan hienolla järjestelmäkameralla kuvattiin erilaisia tilanteita erilaisilla säädöillä. Meillä oli mahdollista myös tuoda oma kamera koululle. Joonaksen järkkäri ei olut saatavilla, joten häpeillen vein meidän puoliautomaattsen "järjesteläkamera-videokamera" -laitteen koululle. Olin kuitenkin sitä mieltä, että on parempi jättää se laukkuun kuin esitellä mitenkään. Rohkenin ottaa sillä muutaman kuvan ja mitenkäs siinä kävikään. Olin todella yllättynyt kameran toiminnoista. Siitä löytyy Av eli himmenninaukko, jolla voidaan säätää valotusta. Kamerasta löytyy myös Tv eli suljinajansäätö, jota voidaan hyödyntää liikkuvan kohteen kuvaamisessa. Ja siitä löytyy jopa valotuksen korjauspainike sekä ISO arvon säätö. Löytyypä siitä säädöt myös sille, kuvaatko luonnonvalossa, keinovalossa, loisteputken valossa tai voit jopa itse säätää ja asettaa kameraan valkotasapainon. Säätämiseen ei kuitenkaan kannata käyttää valkoista tulostuspaperia tai lakanaa koska niiden valkaisuun on käytetty kemikaaleja, jotka fluorisoivat. Säätäminen pitää tehdä alan liikkeestä hankitulla paperilla, joka on tarkoitettu valkoisen värisävyn määrittämiseen. Onhan siinä kamerassa myös kohtalainen polttoväli eli tsuumikin.
Parhaiten jäi kuitenkin mieleen, että pikseleiden määrä ei ole laadun tae. Kannattaa hankkia kunnon objektiivi tai objektiivit, jotka säilyttävät arvonsa. Kuvatessa mene lähemmäs ja vielä lähemmäs. Kuvaa kohdetta kohteen korkeudelta - ryömi, kiipeä, polvistu, makaa. Valaise, kameran oma salamavalo toimii ainoastaan silloin kun kuvaat kirkkaassa auringonvalossa vastavaloa vasten. Ja näin kuuluu kuvata, kirkkaassa auringonvalossa salamalla vastavaloa vasten, eikä kuten on opetettu aurinko kuvaajan seläntakana, jolloin kuvattava siristelee silmiään. Muista katsoa mitä on taustalla, muista perspektiivi, tarkenna ja sommittele. Kurssin jälkeen tuli pidettyä kurssi myös kotona meidän kameran ominaisuuksista ja mahdollisuuuksista, joissa riittää ihmettelemistä vieläkin!